Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

MCQ on Microbiology - Scientists

Leeuwenhook
1. Who is regarded as the father of microbiology
a) Leeuwenhook
b) Robert Hook
c) Louis Pateur
d) Robert Koch

2. Who is regarded as the father of bacteriology
a) Leeuwenhook
b) Robert Hook
c) Louis Pateur
d) Robert Koch

3. Who is regarded as the father of medical microbiology
a) Leeuwenhook
b) Robert Hook
c) Louis Pateur
d) Robert Koch

4.  The term virus was coined by
a) Twort
b) Iwanowsky
c) Roux
d) Meyer

5. The term bacteriophage was coined by
a) Twort
b) Iwanowsky
c) Roux
d) Herelle

6. Germ theory of disease was postulated by
a) Edward Jenner
b) Robert Hook
c) Louis Pateur
d) Robert Koch

7. Virus was first discovered by
a) Twort
b) Iwanowsky
c) Roux
d) Herelle

8. Bacteriophages were studied in detail by
a) Twort
b) Iwanowsky
c) Roux
d) Herelle

9. Bacteria were first discovered by
a) Leeuwenhook
b) Robert Hook
c) Louis Pateur
d) Robert Koch

10. Cyanophages were discovered by
a) Twort and Herelle
b) Bold and Tippo
c) Safferman and Morris
d) Hershey and Chase

11. Viruses were first crystallised  by
a) Twort
b) Iwanowsky
c) Roux
d) Stanley

12. Gram staining was developed by
a) Louis Pasteur
b) Robert Koch
c) Christian Gram
d) Gerald Gram

13. Viruses were first cultured by
a) Twort
b) Iwanowsky
c) Enders
d) Stanley

14. Cancer causing viruses were discovered by
a) Twort
b) Rous
c) Enders
d) Stanley

15. Who is regarded as the father of virology
a) Twort
b) Iwanowsky
c) Roux
d) Stanley

Answers:
1-a
2-c
3-d
4-b
5-d
6-d
7-b
8-d
9-a
10-c
11-d
12-c
13-c
14-b
15-d

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U