Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

MCQ on Genetics - Model Organisms

1.  Hammerling’s experimental material to prove nucleus as the physical basis of heredity was
a) Neurospora
b) Amoeba
c) Acetabularia
d) Drosophila

2. Mendel’s experimental material was
a) Pisum sativum
b) Oryza sativa
c) Vigna sinensis
d) Arabidopsis thaliana

3. Which of the following is called as “Drosophila of the plant kingdom”
a) Neurospora
b) E.coli
c) Pisum sativum
d) Arabidopsis thaliana

4. The organism used to study DNA replication
a) Neurospora crassa
b) Drosophila melanogaster
c) Escherichia coli
d) Bacillus sublitis

5. Griffith’s transformation experiment was carried out using
a) Escherichia coli
b) Bacillus sublitis
c) Diplococcus pneumoniae
d) Salmonella typhimurium

6. Incomplete dominance was first described in
a) Mirabilis jalapa
b) Arabidopsis thaliana
c) Pisum sativum
d) Triticum aestivum

7. Mutation was discovered by Hugo de vries in
a) Pisum sativum
b) Triticum secale
c) Oenothera lamarckiana
d) Mirabilis jalapa

8. The model organism widely used for developmental and toxicological studies
a) Neurospora crassa
b) Drosophila melanogaster
c) Danio rerio
d) Bacillus sublitis

9. Temin and Baltimore discovered reverse transcriptase in
a) retro virus
b) T2 phages
c) Roux’s sarcoma virus
d) herpes virus

10. The concept of pure line put forward by Johannsen was based on his experiments on
a) Pisum sativum
b) Phaseolus vulgaris
c) Vigna sinensis
d) Arabidopsis thaliana

11. The mitotic crossing over was reported in the fungus
a) Aspergillus niger
b) Penicillium notatum
c) Aspergillus nidulans
d) Sacharomyces cerviseae

12. Tetrad analysis confirmed the occurrence of crossing over during tetrad stage. This was first reported in
a) Neurospora
b) E.coli
c) Pisum sativum
d) Arabidopsis thaliana

13. Creighton and McClintock provided cytological evidence for crossing over based on experiments in
a) maize
b) rice
c) pea
d) Arabidopsis

14. Sex determination in plants was extensively investigated in
a) Pisum sativum
b) Phaseolus vulgaris
c) Melandrium
d) Arabidopsis thaliana

15. The most widely used model for studying developmental biology and neurology

Model Organism

a) Escherichia coli
b) Saccharomyces cervisae
c) Caenorhabditis elegans
d) Neurospora crassa

Answers:
1-c
2-a
3-d
4-c
5-c
6-a
7-c
8-c
9-c
10-b
11-c
12-a
13-a
14-c
15-c

Useful Posts:

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U