Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

MCQ on Microbiology - Virus

1. Viruses are
a) obligate parasites
b) free living
c) both free living and parasitic
d) none of these

2. A fully formed infectious viral particle is called as
a) viroid
b) virusoid
c) virion
d) capsid

3. The genetic material of viruses consists of either
a) DNA
b) RNA
c) DNA or RNA
d)  ss DNA or ss RNA

4. The protein coat of virus is called as
a) nucleid
b) capsid
c) capsomere
d) outer envelope

5. Which of the following is the largest virus
a) herpes virus
b) arbovirus
c) mumps virus
d) pox virus

6. Tobacco mosaic virus is
a) spherical shaped
b) rod shaped
c) cuboidal
d) oval shaped

7. The virus with the smallest genome
a) circovirus
b) mimivirus
c) herpes virus
d) rabies virus

8. The functions of capsid include
a) protect genetic material from nuclease attack
b) attachment and injection of viral genome into the host
c) determines the antigenic specificity of virus
d) All of the above

9. The spike like projections seen on the outer surface of enveloped viruses are called
a) capsomeres
b) peplomers
c) proteomeres
d) viroid

10. Viruses that attacks bacteria are called
a) Lysophage
b) bacteriophage
c) virophage
d) none of these

11. T2 phage is a
a) ds DNA phage
b) ss DNA phage
c) ss RNA phage
d) ds RNA phage

12. Viral genome attached to the bacterial genome is termed as
a) prophage
b) lysogeny
c) lytic cycle
d) virulent phages

13. TMV is a
a) DNA virus
b) RNA virus
c) ss DNA or ds DNA
d) bacteriophage

14. Bacteriophages that induce bacterial cell lysis are called


Bacteriophages
Bacteriophages

a) temperate phages
b) virulent phages
c) lysogenic phages
d) viroids

15. Infectious RNA particles without protein coat
a) viroid
b) virion
c) virusoid
d) prion

Answers:

1-a
2-c
3-c
4-b
5-d
6-b
7-a
8-d
9-b
10-b
11-a
12-a
13-b
14-b
15-a

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U