Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

MCQ on Angiosperms Embryology

1. Double fertilization is characteristic of
a) Gymnosperms
b) Angiosperms
c) Monocots
d) Bryophytes

2.   In angiosperm endosperm is
a)  Haploid
b) Diploid
c) Triploid
d) None of the above

Porogamy
3. Porogamy is 
a) Fertilization in which pollen tube enters the ovule through integument
b) Fertilization without pollen grain
c) Fertilization in which pollen tube enters the ovule through chalaza
d) Fertilization in which pollen tube enters the ovule through micropyle

4. Monosporic eight nucleated female gametophyte is found in
a) Adoxa
b) Onion
c) Fritillaria
d) Polygonum

5. In angiosperm the free nuclear divisions take place during
a)  gamete formation
b) flower formation
c) endosperm formation
d) embryo formation

6.  The name perisperm is given to the
a) remnant of the nucellus
b) peripheral nucellus
c)  disintegrated antipodals
d)  disintegrated synergids

7. An  embryo may sometimes develop from a cell of an embryo sac other than the egg. This is called
a)Apospory
b)Parthenogenesis
c) Parthenocarpy
d) Apogamy

8. Double fertilization was discovered by
a) Hofmeister
b)Leenuwenhoeck
c) Nawaschin
d) Hooke

9. After fertlilization the seed coat develop from
 a) Chalaza
 b)Ovule
 c) Embryosac
 d) Integuments

10.  Amphimixis in plants means development not a plant
 a) From fusion of two gametes
 b) without fusion of gametes
 c) from stem cuttings
 d) from root cuttings

11. One of the following shows one celled suspensor
 a)  Wheat
 b) Petunia
 c) Hedera
 d) Solanum

12. Which of the following statements is true for the pollen tube?
 a)  It shows only tip growth
 b) it is composed of three non cellular zones
 c) it shows chemostatic movements
 d)  it shows radial cytoplasmic streaming

13.  In the anther wall
 a) Tapetum lies just inner to the endothecium
 b)endothecium lies inner to the middle layers
 c) tapetum lies next to the epidermis
 d)  middle layers lie between endothecium and tapeum

14. Fertilization is the process of
 a) Transfer the pollen from anther to stigma
 b) Fusion of one male gamete with the egg
 c) Formation of seed from ovule
 d)Fusion of male nucleus with polar nuclei

15.  In flowering plants meiosis occurs at the time of
a) germination of seed
b) formation of buds
c) formation of root primerdia
d) Formatation of pollen grains

Answers:

1- b
2-c
3-d
4-d
5-c
6-a
7-d
8-c
9-d
10-a
11-a
12-a
13-d
14-b
15-d

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...
Shop, Save & Support

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U