Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

MCQ on Evolution

Evolution
1. A species inhabiting different geographical areas is known as
a) sympatric
b) allopatric
c) sibling
d) biospecies

2. According to De Vries theory, evolution is
a) jerky
b) discontinuous
c) continuous and smooth
d)  both a and b

3. Mutation may be described as
a) Continuous genetic variation
b) Phenotypic change
c)  Discontinuous genetic variation
d) change due to hybridisation

4. The theory of use and disuse was given by
a) Stebbins
b) Lamarck
c) Aristotle
d) Vavilox

5. The evolution of a species is based upon sum total of adaptive changes preserved by
a) natural selection
b) isolation
c) speciation
d) human conservation

6. Genetic drift is on account of
a) variations
b) mutation
c) increase in population
d) decrease in population

7. According to Neo- Darwinism, natural selection operates through
a) Fighting between organisms
b) Variations
c) Killing weaker organism
d) Differential reproduction

8. Sympatric speciation develops reproductive isolation without
a) Geographic barrier
b) barrier to mating
c) barrier to gene flow
d) genetic change

9. Quick change in phenotypes in a small band of colonisers is called
a) Founder effect
b) Genetic bottle neck
c) Genetic grift
d) Gene flow

10. Genetic drift is found in
a) Small population with or without mutated genes
b) large population with random mating
c) plant population
d) animal population

11.Which is related to reproduce isolation
a) genetic isolation
b)temporal isolation
c) behavioural isolation
d) all of these.

12. In which condition gene ratio remains constant in a species?
a)  gene flow
b) mutation
c) random mating
d) sexual selection

13. Lamarck theory of organic evolution is usually known as  
a)  Natural selection
b) Inheritance of acquired characters
c) Descent with change
d) continuity of fermplasm

14. Which one is used for knowing whether or not a population is evolving?
a) Degree of evolution
b) Genetic drift
c) Proportion between acquired variations
d) Hardy Weinberg equation

15. Balancing selection is concerned with successful reproduction of
a) Homozygous recessives
b) homozygous indivduals
c) heterozygous individuals
Answers:
1-b
2-d
3-c
4-b
5-b
6-d
7-d
8-a
9-a
10-a
11-d
12-c
13-b
14-d
15-c

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U