Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

Multiple Choice Questions on Gymnosperms

gymnosperms
1. In which of the following group would you place a plant which produce seeds but lacks flower
a) Fungi
b) pteridophytes
c) bryophytes
d) gymnosperms

2. A gymnospermic plant
a) bear flower
b) exhibit no vascular tissue
c) produce seeds in cones
d) does not produce seeds in cones

3. Megasporophyll is the term used in gymnosperm to denote
a) carpels
b) stamens
c) leaves
d) female cone

4. The megasporium is also known as
a) ovule
b) nucellus
c) fruit
d) micropyle

5. Perisperm is
a) outgrowth of the outer integument
b) surviving nucellus in the seed
c) outgrowth of funicles
d) all of these

6. Gymnosperm differ from angiosperm
a) having seeds
b) having fruits
c) having naked ovules
d) none of these

7. Alternation of generation is exhibited by
a) bryophytes
b) pteridophytes
c) gymnosperms
d) all plants

8. In which of the following feature angiosperm resemble gymnosperm
a) presence of ovules
b) presence of vessel
c) nature of endosperm
d) mode of fertilization

9. Endosperm in gymnosperm is formed
a) at the time of fertilization
b) before fertilization
c) after fertilization
d) along with the development of embryo

10. In gymnosperm pollination is exclusively by
a) animals
b) wind
c) insects
d) water

11. Phloem of gymnosperm differ from angiosperm in
a) having parenchyma
b) having no companion cells
c) having no sieve tubes
d) having no sclerenchyma

12. Largest sperms are found in
a) Pinus
b) Cedrus
c) Cycas
d) Gnetum

13. Zooidogamy is seen in
a) Cycas
b) Gnetum
c) Pinus
d) angiosperm

14. Coralloid roots are found in
a) Cycas
b)Pinus
c) Dryopteris
d) Lycopodium

15. The most advanced order in gymnosperms
a) Cycadales
b) Coniferales
c) Gnetales
1-d
2-c
3-a
4-b
5-b
6-c
7-d
8-b
9-b
10-b
11-b
12-c
13-a
14-a
15-c

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U