Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

Multiple Choice Questions on Phylum Aschelminthes

Ascaris lumbricoides
1.  The body cavity of Ascaris is pseudocoel because 
a) It contains large cells termed psuedocoelocytes
b) It is bound extremely by muscle layer and internally by intestines
c) It has very little parenchyma
d) It is filled with pseudocoelomic fluid

2. Ascaris lumbricoides lives in the intestine of
a) Sheep and goat
b) Monkey
c) Homo sapiens
d) Pig

3. The life cycle of Ascaris lumbricoides an intermediate host which is
a) Cattle
b) snail
c) man
d) None of the above

4. The life span of Ascaris is
a) More than 30 days
b) About an year
c) six months
d) 8 to 10 months

5. The infected stage of Ascaris is
a) Egg
b) Fourth Juvenile
c) Second Juvenile
d) Adult worm ifself

6.  The exterior of Ascaris is covered by
a) Pellicle
b) Epidermis
c) Sclerites
d) Cuticle

7. The phenomenon by which male and female sexes could be differentiated morphologically is called
a) Variation
b) Polymorphism
c) Sexual dimprphism
d) none of these

8. The disease caused by the hook worm is called
a) Ascariasis
b) Elephantiasis
c) Ancylostomiasis
d) Enterobiasis

9. Elephantiasis caused by
a) Wuchereia bancrofti
b) Ascaris lumbricoides
c) Enterobius vermicularis
d) Fasiola hepatica

10.  Cuticle in Ascaris is an adaptation for
a) Parasitism
b) Growth
c) Reproduction
d) Locomotion

11. Ascaris normally inhabits the lumen of
a) Stomach
b) Small intestine
c) Appendix
d) Large intestine

12. Respiration of Ascaris is
a) Cutaneous
b) aerobic
c) Anaerobic
d) both b and c

13. The mode of nutrition in Ascaris is
a) Holozoic
b) Holophytic
c) Saprozoic
d) Saprophytic

14. Which of the following has no alternate host?
a) Tape worm
b) Ascaris lumbricoides
c) Plasmodium vivax
d) Fasiola hepatica

15. Sperms of Ascaris are characteristic because they are
a) giant in size
b) without mitochondria
c) amoeboid shape
d) with large body and tail


1- b
2- c
3-d
4-a
5-c
6-d
7-c
8-b
9-a
10-a
11-b
12-c
13-c
14-b
15-c

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U