Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

Multiple Choice Questions on AIDS


AIDS virus
1. AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) Day is 
a) May 1
b) December 1
c) December 20
d) June 1

2.  AIDS was first reported in
a) Russia
b) France
c) Germany
d) U.S.A

3. AIDS can be transmitted by
a) Blood transfusion
b) Courtship
c) Handshake
d) all of the above

4. AIDS is caused by
a) Blood cancer
b) Human T-cell leukaemia virus
c) Bacterium
d) TMV

5. AZT ( 3’-azido 2’, 3’ -dideoxy thymine) is used in the treatment of
a) malaria
b) AIDS
c) Malaria
d) Kala-azar

6. HIV virus has a protein coat and a genetic material which is
a) Double stranded DNA
b) Single stranded RNA
c) Double stranded RNA
d) Single stranded DNA

7. Which of the following could be called immune disorder?
a) AIDS and cholera
b) SCID and AIDS
c) AIDS and cholera
d)  Hepatitis and leukaemia

8. The confirmatory test used to diagnose AIDS is
a) ELISA
b) Western blot
c) ESR
d) PCR

9. AIDS testing on normal individuals is done by
a) Separation by virus
b) Reduction in immunity of the individuals
c) Identification of antibodies
d) Identification of antigen-toxin

10. AIDS is
a) Endemic
b) Epidemic
c) Pandemic
d) Sporadic

11. HIV belongs to which of the following families of virus?
a) Reovirus
b) Lentivirus
c) Togavirus
d) Adenovirus

12. Development of vaccine is difficult for AIDS because env gene
a) undergoes mutation at rapid rate
b) undergoes reverse transcription
c) integrates into large number of host genes
d) integrates its genome into that of helper T cells

13. The causative agent for AIDS was first of all identified in 1984 and was named as
a) HIV-1
b) HIV-2
c) LAV
d) HTLV III

14. AIDS spread due to
a) homosexuality
b) immoral way of life
c) infected needles and syringes
d) all of the above

15.  The virus that causes acquired immune deficiency syndrome (AIDS) parasitizes
a) B cells
b) cytoxic Tcells
c) Helper T cells
d) The membrane of lymph nodes


1- b
2- d
3-a
4-b
5-b
6-b
7-b
8-b
9-c
10-c
11-b
12-a
13-a
14-d
15-c

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U