Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

MCQ on Bacterial Reproduction

1. Bacteria reproduce vegitatively by
a) Fission only
b) Fission and fragmentation
c) Fission, fragmentation and budding
d) None of the above

2. Bacteria reproduce asexually by
a) Conjugation
b) Amitosis
c) Meiosis
d) Transformation
3. Binary fission in bacteria involves all 
except 
a) Cell elongation
b) Cytokinesis
c) DNA duplication
d) Spindle formation

4. Minute bodies that are formed during fragmentation in bacteria are called
a) Conidia
b) Gonidia
c) Microconidia
d) Oospore

5. Endospore formation is a method to tide over unfavorable condition which is generally seen in



Endospore formation
Endospore Formation

a) Gram positive bacteria
b) Gram negative bacteria
c) Gram positive bacteria and Gram negative bacteria
d) Streptomycetes

 6.  Which of the following favors endospore formation
a) High concentration of nitrogenous nutrients
b) Low concentration of nitrogenous nutrients
c) Low concentration of oxygen
d) None of these

7. The partial diploids formed as a result of sexual reproduction n bacteria is termed as
a) Zygotes
b) haplo zygotes
c) prozygote
d) merozygote

8. The transfer of genetic material from one bacterium to another via virus is called
a) Transformation
b) Conjugation
c) Recombination
d) Transduction

9. The uptake of DNA fragments from surroundings by a bacterium is termed as
a) Transformation
b) Conjugation
c) Recombination
d) Transduction

10. The unidirectional transfer of genetic material from a donor bacterium to recipient bacterium by cell to cell contact is termed as


Conjugation

a) Transformation
b) Conjugation
c) Recombination
d) Transduction

11. The ability of a cell to take up DNA fragments from the surroundings is called as
a) Fitness
b) Fecundity
c) Competence
d) Hfr

12. Conjugation between F+ and F- cell results in


Conjugation between F+ and F- cell
Conjugation between F+ and F- cell

a) Two F- cells
b) F-cell becomes F+
c) F- cell remains F- cell with a little DNA from F+ cell
d) remains same without ant change

13. If the F factor is attached to the bacterial genome the donor is called as
a) F +
b) F++
c) F+ super strains
d) Hfr strains

14. Specialized transduction is mediated by
a) lytic phages
b) lysogenic phages
c) Both lytic and lysogenic phages
d) T4 phages

15. Transduction was discovered by
a) Griffith
b) Zinder and Lederberg
c) Lederberg, Hayes and Woolman
d) Iwanowsky

Answers:
1-c
2-b
3-d
4-b
5-a
6-b
7-d
8-d
9-a
10-b
11-c
12-b
13-d
14-b
15-b

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U