Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

MCQ on Plant Hormones -Abscisic acid (ABA)

Abscisic acid (ABA)
1. Which of the following hormone is a growth inhibitor 
a) IAA
b) 2ip
c) GA3
d) dormin

2. Abscisic acid is also called as
a) abscisin I
b) abscisin II
c) dormin
d) all of the above

3. ABA regulates

a) flowering
b) dormancy
c) ripening
d) etiolation

4. The active form of ABA is
a) (+) cis ABA
b) (+) 2-trans ABA
c) (+) cis 2 trans ABA
d) (+) trans ABA

5. The precusrsor of ABA is
a) violaxanthin
b) methionine
c) tryptophan
d) carotenoids

6. Which of the following is a bioassay for ABA
a) chlorophyll preservation test
b) triple pea test
c) rice seedling growth inhibition test
d) excised radish cotyledon enlargement test

7. All the following are functions of ABA except
a) induce dormancy
b) enhances abscission
c) involved in stress response
d) cell elongation

8. ABA stimulates release of
a) auxin
b) ethylene
c) cytokinin
d) GA

9. During water stress rise in ABA levels initially cause
a) stomatal opening
b) stomatal closure
c) reduced transpiration
d) increased transpiration

10. Transport of ABA takes place through
a) xylem
b) phloem
c) endodermis
d)both a and b

11. ABA is an
a) antiauxin
b) anticytokinin
c) antigibberelin
d) ethylene inhibitor

12. Which of the following hormone functions as an anti-transpirant
a) auxin
b) cytokinin
c) ABA
d) ethylene

13. ABA is also called as
a) stress hormone
b) ripening hormone
c) growth hormone
d) none of these

14. High levels of ABA are synthesized in
a) tissues undergoing cell division
b) tissues undergoing cell elongation
c) tissues undergoing stress
d) tissues undergoing ripening

15. ABA synthesis begins in
a) cytoplasm and chloroplast
b) chloroplast and amyloplast
c) cytoplasm and amyloplast
d) chloroplast and amyloplast
Answers :
1-d
2-d
3-b
4-a
5-a
6-c
7-d
8-b
9-b
10-d
11-c
12-c
13-c
14-c
15-d

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U