Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

Multiple Choice Questions on Kingdom Protista

Protista
1. Protozoa which completely lack trophic organelles are classified under
a) Ciliophora
b) Sporozoa
c) Rhizopoda
d) Flagellata

2. Highest degree of differentiation of the body is reached in
a) Parameceium
b) Euglena
c) Trypanosoma
d) Amoeba

3. The primary grouping of protozoa is based upon their
a) Feeding habits
b) Mode of reproduction
c) Mode of locomotion
d) Mode of nutrition

4. African sleeping sickness is caused by
a) Giardia intestinalis
b) Leishmania donovani
c) Trypanosoma gambiense
d) Entamoeba histolytica

5. An example of a dimorphic protozoan is
a) Amoeba proteus
b) Parameceium
c) Polystomella
d) Plasmodium

6. Besides erythrocytes, the plasmodium attacks one more type of cells in our body; these are
a) Muscle cells
b) Nerve cells
c) Kidney cells
d) Hepatocytes

7. Contractile vacuole is present in
a) Marine protozoa
b) Fresh water protozoans
c) Both a and b
d) Parasitic protozoa

8. In Paramecium, the trichocysts are used for
a) Offence
b) Defence
c) Fight or flight response
d) None of these

9. The intermediate host of malarial parasite is
a) man
b)culex
c) female anopheles
d) monkeys

10. The most widely accepted theory of locomotion in amoeba is
a) Rolling movement theory
b) Suface tension theorey
c) Contraction hydraulic theory
d) Mast’s sol-gel theory

11. Locomotor organelles in the parasitic protozoa of class sporozoa are
a) Cilia
b) Flagella
c) Pseudopodia
d) Absent

12. Entamoeba can be identified from amoeba due to the absence of
a) Pseudopodia
b) Nucleus
c) Food vacuoles
d) Contractile vacuole

13.  The mode of nutrition in Paramecium
a) Saprozoic
b) Saprophytic
c) Holophytic
d) Holozoic

14. A major evolutionary advance exhibited by protozoan cell as contrasted with a bacterium
a)  Formation of permeable cell membrane
b) Presence a nucleus
c) Presence of extensive system of cytoplasmic organelles
d) Both (b)and (c)

15. Sleeping sickness in man is caused by trypanosome by the bite of the infective
a) male tse-tse fly
b) female tse-tse fly
c) both male and female tse-tse fly
d) male and female Aedes mosquito

1- a
2- a
3- c
4-c
5-c
6-d
7-b
8-b
9-c
10-d
11-d
12-d
13-d
14-d
15-c

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U