Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

Multiple Choice Questons on Inflorescence

Inflorescence
1.An inflorescence in which flowers arise from different point but reach at same point is known as
a) catkin
b) spadix
c) umbel
          d) cymose

2. In raceme the flowers are
a) arranged in basipetal succession
b) arranged in acropetal succession
c) of separate sexes
d) of the same sexes

3. A spike of unisexual flower is found in
a) wheat
b) onion
c) mulberry
d) fig

4. In onion the inflorescence is
a) raceme
b) corymb
c) catkin
d) umbel

5. In musaceae the inflorescence is
a) spadix
b) spike
c) head
d) none of these

6. The inflorescence in Mimosa pudica (touch me not plant) is
Mimosa pudica
a) umbel
b) corymb
c) spike
d) globose head

7. Hypanthodium is a characteristic inflorescence of
a) mulberry
b) Ficus
c) Poinsetia
d) pine apple

8. The inflorescence in Dorstenia
a) amentum
b) coenaanthium
c) anthodium
d) rhiphodium

9. When dichasial cyme ends into monochasial cyme the inflorescence is
a) uniparous
b) biparous
c) cincissus
d) vericillaster

10. Dichasial cyme is seen in
a) Ixora
b) Begonia
c) Calotropis
d) Bignonia

11. Cyathium is found in
a) Ficus
b) Morus
c) Euphorbia
d) Dorstenia

12. Helicoid cyme is found in  
Helicoid Cyme

a) Dianthus
b) Hamelia
c) Leucas
d) Hibiscus

Sunflower
13. The characteristic inflorescence of the family compositae

a) head or capitulam
b) cymose
c) racemose
d) verticillaster

14. The inflorescence of Anthurium

a) spike
b) racemose
c) hypanthodium
d) spadix

15. The most important function of an inflorescence is to help in
a) dispersal of seeds
b) release of pollen grains
c) attracting insects for cross pollination
d) forming large number of fruits
Learn more:
Multiple Choice on Plant Morphology -> Inflorescence-> Pollination -> Plant Anatomy
Answers:
1-c
2-b
3-c
4-d
5-a
6-b
7-b
8-b
9-d
10-a
11-c
12-b
13-a
14-d
15-c

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U