Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

MCQ on Bioinformatics- Biological databases

Biological Databases

1. Margaret Dayhoff developed the first protein sequence database called
a) SWISS PROT
b) PDB
c) Atlas of protein sequence and structure
d) Protein sequence databank

2. Each record in a database is called an
a) entry
b) file
c) record
d) ticket

3. Literature databases include
a) MEDLINE and PubMED
b) MEDLINE and PDB
c) PubMED and PDB
d) MEDLINE and PDS
4. FlyBase is a
a) biodiversity database
b) model organism database
c) literature database
d) biomolecular database

5. Which of the following is an E.coli model organism database
a) EcoGene
b) EcoBase
c) EcoSeq
d) ColGene

6. Which of the following is a protein sequence database
a) DDBJ
b) EMBL
c) GenBank
d) PIR

7. GenBnak, the nucleic acid sequence database is maintained by
a) Brookhaven laboratory
b) DNA database of Japan (DDBJ)
c) European Molecular Biology laboratory (EMBL)
d) National Centre for Biotechnology Information (NCBI)

8. Submission to GenBanK are made using
a) BankIt and Sequin
b) BankIt and BankIn
c) Sequin and BankIn
d)Entrez

9. STAG is maintained by
a) Brookhaven laboratory
b) DNA database of Japan (DDBJ)
c) European Molecular Biology laboratory (EMBL)
d) National Centre for Biotechnology Information (NCBI)

10. A comprehensive database for the study of human genetics and molecular biology is
a) PDB
b) STAG
c) OMIM
d)PSD

11. All the following are protein sequence databases except
a) PIR
b) PSD
c) SWISS PROT
d)EMBL

12. The information retrieval tool of NCBI GenBank is
a) Entrez
b) STAG
c) SeqIn
d) text search

13. The first secondary database developed was
a) PRINTS
b) PROSITE
c) PDB
d) PIR

14. Which of the following is a sequence alignment tool
a) BLAST
b) PRINT
c) PROSITE
d) PIR

15. MAtDB is a model organism database for
a) Mouse
b) Human
c) E.coli
d) Arabidopsis


1-c
2-a
3-a
4-b
5-a
6-d
7-d
8-a
9-b
10-c
11-d
12-a
13-b
14-a
15-d

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U