Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

MCQ on Biotechnology - Gene Transfer Methods

1. The virus mediated gene transfer using genetically modified bacteriophages is called
a) transfection
b) transduction
c) transformation
d) conjugation

2.  The ability of cells to take up DNA fragments from surrounding is called
a) transfection
b) transduction
c) transformation
d) conjugation

3. Which of the following bacterium is considered as ‘natural genetic engineer’
a) Agrobacterium tumefaciens
b) Agrobacterium radiobactor
c) Psueudomonas putida
d) Thermus aquaticus

4. The removal or replacement of tumor causing genes from Ti plasmid is termed as
a) gene replacement
b) disarming
c) insertional inactivation
d) gene displacement

5. Agrobacterium tumefaciens is a 
Crown gall disease
a) Gram negative soil bacterium causing crown gall disease in dicots
b) Gram negative soil bacterium causing crown gall disease in monocots
c) Gram positive soil bacterium causing crown gall disease in dicots
d) Gram positive soil bacterium causing crown gall disease in dicots

6. Which of the following statements are true for agrobacterium mediated gene transfer
a) Vir genes are essential for gene transfer
b) T-DNA borders are essential for gene transfer
c) both a and b
d) none of these

7. Ti plasmid vectors include
a) binary vectors and cointegrate vectors
b) cointegrate vectors and multiple vectors
c) multiple vectors and binary vectors
d) Ti plasmid based vector

8. Which of the following chemical enhances vir gene expression
a) cyanidin
b) glutennin
c) acetosyringone
d)dextran

9. Chemicals used for gene transfer methods include
a) poly ethylene glycol
b) CaCl2
c) dextran
d) all of the above

10. Introduction of DNA into cells by exposing to high voltage electric pulse is 
a) electrofusion
b) elctrofision
c) elctrolysis
d) electroporation

11. The transformation method that uses tungsten or gold particle coated with DNA accelerated at high velocity is called




a) acceleration method
b) high velocity method
c) particle gun delivery method
d) DNA particle delivery method

12. The method widely used for transforming invitro animal cell cultures that uses lipid vescicles or liposomes
a) lipotransformation
b) liposome mediated transformation
c) lipofection
d) lipid mediated DNA transfer

13. DNA solution injected directly into the cell using micromanipulators is called
a) macroinjection
b) micromanipulator mediated DNA delivery
c) microfection
d) microinjection

14. Fibre mediated DNA delivery uses
a) silicon carbide fibres that will create pores in the membarne
b) aluminium carbide fibres that will create pores in the membarne
c) boron carbide fibres that will create pores in the membarne
d) lead carbide fibres that will create pores in the membarne

15. The injection of DNA into developing inflorescence using a hypodermic syringe is called
a) macroinjection
b) micromanipulator mediated DNA delivery
c) microfection
d) microinjection

Answers:

1-b
2-c
3-a
4-b
5-a
6-c
7-a
8-c
9-d
10-d
11-c
12-c
13-d
14-a
15-a

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U