Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

Biotechnology Multiple Choice Questions on Clonng Vectors

1. Any DNA molecule that has the ability to replicate in an appropriate host cell, to which the desired gene are integrated for cloning, is called as
a) Plasmid
b) linker
c) vector
d) adapter

2. Which of the following statement is true
a) a vector should have an origin of replication
b) a vector should have selectable markers
c) a vector should have unique restriction sites
d) all of these

3. Expression vectors differ from a cloning vector in having
a) an origin of replication
b) suitable marker genes
c) unique restriction sites
d) control elements

4. Extra chromosomal, double stranded, circular DNA molecule present in bacteria which is widely used as vector is called
a) phagemid
b) cosmid
c) plasmid
d) bacterial vectors

5. The first engineered plasmid vector is
a) pBR 322
b) pUC vectors
c) pSC101
d) pUC 19

6. The most popular and widely used engineered plasmid vector is

pBR 322
a) pBR 322
b) pUC vectors
c) pSC101
d) pUC 19

7. In pBR 322, pBR stands for
a) plasmid bacterial recombination
b) plasmid bacterial replication
c) plasmid Boliver and Rodriguez
d) plasmid Baltimore and Rodriguez

8. Phage M13 vectors are widely used for
a) obtaining single stranded copies of cloned DNA suitable for DNA sequencing
b) obtaining double stranded copies of cloned DNA suitable for DNA sequencing
c) obtaining fragments of cloned DNA suitable for DNA sequencing
d) obtaining double stranded copies of cloned DNA suitable for electrophoresis

9. Cosmid is a plasmid with
a) a minimum of 250 bp of lambda DNA that includes cos site
b) a minimum of 250 bp of M13 DNA that includes cos site
c) a minimum of 100 bp of lambda DNA that includes cos site
d) a minimum of 250 bp of T4 phage DNA that includes cos site

10. Vectors designed to replicate in cells of two different species are called
a) phasmids
b) transfer vectors
c) shuttle vectors
d) phagemids

11. Autonomously replicating sequences (ARS) is a characteristic feature of
a) plasmid vectors
b) phage vectors
c) E.coli vectors
d) yeast vectors

12. Which of the following are vectors for animals
a) SV 40 vectors and Bovine papillomavirus vectors
b) CMV vectors and Gemini vectors
c) lambda phage and M13 phage vectors
d) all of the above

13. The vectors commonly used for sequencing human genome
a) Yeast artificial chromosome (YAC)
b) plasmid
c) CMV vectors
d) M13 vectors

14. Ti plasmids that is used as a plant vector is obtained from
a) Agrobacterium tumefaciens
b) Agrobacterium rhizhogenes
c) Agrobacterium radiobactor
d) Thermus aquaticus

15. The most common vectors for plants are
a) SV 40 vectors and Bovine papillomavirus vectors
b) Cauliflower mosaic virus (CMV vectors) and Gemini vectors
c) lambda phage and M13 phage vectors
d) T4 phage vectors

Answers:

1-c
2-d
3-d
4-c
5-c
6-a
7-c
8-a
9-a
10-c
11-d
12-a
13-a
14-a
15-b

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U