Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

Multiple Choice Questions on Kingdom Fungi

Fungi
1. Fungi can be stained by
a) Saffranine
b)Cotton blue
c)  Glycerine
d)  Lactophenol

2. Fungi usually store the reserve food material in the form of
a) Starch
b) Lipid
c) Glycogen
d) protein

3. Fungi can be distinguished from algae in fact that
a) Cell wall is cellulosoic cell wall and chlorophyll is absent
b) Nucleus is present
c)  Mitochondria are absent
d)  Cell wall is chitinous and chlorophyll is absent

Ergot
Clue: Ergot is obtained from ?
4.  Ergot is obtained from
a) Rhizopus
b) Claviceps
c) Albugo
d) Phytomonas

5. One of the following is a predatory fungus
a) Arthrobotrys
b) Puccinia
c) Fusarium
d) Alternaria
6.  Fungi producing usually eight spores in a sac like structure belong to
a) Phycomycetes
b) Ascomycetes
c) Basidiomycetes
d)  Deuteromycetes



7.  One of the following is a heteroceous fungus?
a) Albugo
b) Phytophora
c) Puccinia
d) Ustilago
 heteroceous fungus
8. In some parasitic fungi a globular or hook like structure is formed at the point of contact with the host. This is known as
a) Haustoria
b) Appresorium
c) Hold fast
d) Hook

9. Fungi which grow on dung are termed as
a) Coprophilous
b)  Terricolous
c) Sacxicolous
d) Saxiphilous

10.  The fruiting body of Aspergillus is called


 fruiting body of Aspergillus
a) Apothecium
b)Perithecium
c) Cleistothecium
d) Hypanthodium

11. All fungi are
a) autrophs
b) Saprophytes
c) Parasites
d) Heterotrophs

12. One of the common fungal diseases of man is
a) Cholera
b) Plague
c) Ringworm
d) Typhoid

13.  Aflatoxin is produced by
a) Bacteria
b) Virus
c) Fungi
d) Nematode

14. Yeast is unlike bacteria in being
a) Unicellular
b) Multicellular
c) Prokaryotic
d) Eukaryotic

15. “Perfect stage” of a fungus means
a) When the fungus is perfectly healthy
b) When it reproduces asexually
c) When it forms perfect sexual spores
d) None of these


1-b
2-c
3-d
4-b
5-a
6-b
7-c
8-b
9-a
10-c
11-d
12-c
13-c
14-d
15-c

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U