Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

Multiple Choice Questions on Kingdom Monera

1. Kingdom Monera consist of
a) Prokaryotes
b) Eukaryotes
c) Archaebacteria
d) None of these

2. Some bacteria thrive extreme environment conditions such as absence of oxygen, high salt concentration, high temperature and acidic pH. Name them
a) Cyanobacteria
b) Eubacteria
c) Archaebacteria


Bacteria
Bacteria
3. A common character found in cyanobacteria and eubacteria is
a) Cell wall being composed of Peptidoglycan
b) Occurrence of oxygenic photosynthesis
c) Presence of photosynthetic lamellae
d) Presence of gas vacuoles

4. The bacteria were first observed in the year 1675 by
a) Carolus Linnaeus
b)Alexander Fleming
c) Anton Von Leenuwenhock
d) Robert Brown

5. Bacteria are classified on the basis of
a) Method of reproduction
b) Nucleus
c) Cell wall
d) pigments

6.  Bacteria without flagella are known as
a) Atrichous
b) Peritrichous
c) Lophotrichous
d) Monotrichous

7. The cells of cyanobacteria and bacteria exhibit similarly in having
a) Plastids
b) Nuclei
c) DNA
d) Centrosome

8. Bacteria do not need sunlight to grow because
a) They prepare their food without the help of light
b) They do not like sunlight brightness
c) Due to the absence of chlorophyll they are incapable of manufacture their own food
d) They use other kinds of light for manufacturing their own food.

9. Organism a regarded as “Joker’s in microbiological park”
a) Bacteria
b) Virus
c) Mycoplasma
d) Rickettsie

10. Who discovered conjugation in bacteria?
a)  Arber and Smith
b) Lederberg and Tatum
c) Jacob and Monad
d) Zinder and Lederberg

11. Bacteria used as biogas fermenters are
a) Halophiles
b) Methanogens
c) Cyanobacteria
d) Vibrio bacteria

12. The gram negative bacteria detect and respond to chemicals in their surroundings by
a) Volutin granules
b) Lipopolysaccharide
c) muramic acid
d) Porins

13. Which of the following is not present in Bacteria?
a) RNA
b) Cell wall
c) Flagella
d) Mitochondria

14. The cyanobacteria of great nutritional value being marketed today is
a)Serytonema
b) Spirogyra
c) Spirulina
d) Stigonema

15. The amino acid found only in bacteria and blue green algae is
a) Methionine
b) Diamino-pimelic acid
c) aspartic acid
d) glutamic acid

1-a
2-c
3-a
4-c
5-c
6-a
7-c
8-c
9-c
10-b
11-b
12-d
13-d
14-c
15-b

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U