Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

Multiple Choice Questions on Phylum Mollusca


Mollusca
1. Which of the following includes coelomate unsegmented organisms? 
a) Annelida
b) Molusca
c) Chordata
d) Arthropoda

2. Head. Foot and visceral mass-this combination of characters is diagnostic of
a) Echinoderms
b) Arthropods
c) Molluscs
d) Annelida

3. Internal shell is present in
a) Pila
b)Sepia
c) Chiron
d) Lamellidens

4. Identify the larva which is present only in members of gastropods
a) Trochophore
b) Veliger
c) Glochidium
d) Muller’s larva

5. Osphradium is to test the purity of water in
a) Pila
b) Starfish
c) Housefly
d) Earhworm

6.  The respiratory organs in a freshwater mussel are
a) book lungs
b)pulmonary sacs
c) gills
d) respiratory siphons

7. Sepia is commonly known as
a) star fish
b) jelly fish
c) cuttle fish
d) silver fish

8. Ink glands as a means of escape from predators are present in
a) Pila (Gastropoda)
b) Unio (Pelecypoda)
c) Sepia (Cephalopoda)
d) Dentalium (Scaphopoda)

9. Pearls of commercial value are produced by which of the following genera
a)  Pinctada
b) Unio
c) Anodonta
d) Ostrea

10. ‘Pearl mother layer’ is
a) prismatic layer
b) Periostracum
c) Nacre
d)  Mantle

11. Which of the following produces a shell of great ornamental value?
a) Pila
b) Nautilus
c)  Unio
d) Ostrea

12. The largest Invertebrate is
a) Octopus
b) Loligo
c) Sepia
d) Architeuthis

13. Shipworm is
a) an annelid
b) an echinoderm
c) a mollusc
d)  a limbless amphibian

14. Devil fish is the common name of
a) Sepia
b) Loligo
c) Octopus
d) Teredo

15. Most advanced molluscs belong to the class
a) Cephalopoda
b) Gastropoda
c) Amphineura
d)  Monopacophora


1-b
2-c
3-b
4-b
5-a
6-c
7-c
8-c
9-a
10-c
11-b
12-d
13-c
14-c
15-d

Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U