Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

Multiple Choice Questions on Blood


1.  The matrix of blood is known as 
a) Plasma
b) Serum
c) RBC and WBC
d) WBC and platelets

2. The percentage of formed elements in the blood is
a) 45%
b) 50%
c) 55%
d) 65%

3. The life span of RBC 
a) 100 days
b) 110 days
c) 120 days
d) 130 days

4. The ratio of WBC and RBC is
a) 1:60
b)1:600
c) 1:6000
d) 1:60000

5. During blood coagulation, thromboplastin is released by
a) RBC
b) blood plasma
c) leucocytes
d) clumped platelets and damaged tissues

6.  The life span of WBC is approximately
a) Less than 10 days
b) Between 20-30 days
c) Between 2-3 months
d) More than three months

7. The normal level of Hb per 100 ml of blood in women is
a) 14g
b) 18 g
c) 20 g
d) 10 g

8.  Blood circulation was first explained by
a) Jenner
b)William Harvey
c) Mendel
d) Pasteur

9. Normal blood pressure of a healthy person is
a) 120/100
b)110/90
c) 120/80
d) 120/90

10. What is the name of the iron -containing protein that gives red blood vessels their colour?
a) Hemocyanin
b)Pyrite
c) Hemoglobin
d) Myoglobin

11. Which of following in the body’s largest blood vessel?
a) Aorta
b) Capillaries
c) Pulmonary vein
d) Heart

12. Which of the following are not components of blood?
a) Plasma
b) Blood cells and platelets
c) Gases and other dissolved substances
d) All of the above

13. The..... produces red blood cells, which transport..... and some.....
a) Liver; oxygen; mineral ions
b) Liver; oxygen; carbon dioxide
c) Bone marrow; oxygen; hormones
d) Bone marrow; oxygen; carbon dioxide

14. Which of the following cations is required for the conversion of Prothrombin into active thrombin by thromboplastin? (Blood coagulation Step)
a) Ca2+
b)Fe2+
c) Mg2+
d) Mn2+

15. A rise in blood cholesterol may lead to a deposition of cholesterol on the walls of blood vessels. This causes the arteries to lose their elasticity and get stiffened. This is called
a) Hypertension
b)Hypotension
c) Arteriosclerosis
d) Systolic pressure
1-a
2-a
3-c
4-b
5-d
6-b
7-a
8-b
9-c
10-c
11-a
12-d
13-d
14-a
15-d
Sharing is Caring ..... Please take 5 seconds to Share. Thank you...

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U