Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

MCQ on Microbiology - Microbes in Human Welfare

    1. The discovery that led to the development of first antibiotic was made by
a) Jenner
b) Pasteur
c) Fleming
d) Pauling

2. Spirulina is a
Spirulina
a) edible fungus
b) biofertilizer
c) biopesticide
d) single cell protein

3. Biogas is
a) Methane rich fuel
b) ecofriendly and pollution free source
c) Propane rich fuel
d) Both a and c

4. High value of B O D (Biochemical Oxygen Demand) shows
a) water is normal
b) water is highly polluted
c) water is less polluted
d) none of these

5. Which of the following is fermentation process?
a) batch process
b)continuous process
c) both a and b
d) none of these

6.  Who showed that Sacchaaromyces cerevisiae causes fermentation forming products such as beer and buttermilk?
a) Louis Pasteur
b) Alexander Fleming
c) Selman Waksman
d) Schatz

7. Rennet is used in
a) bread making
b) fermentation
c) cheese making
d) antibiotics synthesis

8. Tissue plasminogen activator is
a) a vitamin
b) an Enzyme
c)a chemical that stimulates tissue differentiation
d) amino acid

9. A bioreactor is
a) hybridoma
b) Culture containing radioactive isotopes
c) Culture for synthesis of new chemicals
d) Fermentation tank

10. Humulin is
a) carbohydrate
b) protein
c) fat
d) antibiotics

11. Which of the following can be application of fermentation?
a) tanning of leather
b) curing of tea
c) production of vine
d) all of these

12. Enzyme immobilisation is
a) conversion of an active enzyme into inactive form
b) providing enzyme with protective covering
c) changing a soluble enzyme into insoluble state
d) changing pH so that enzyme is not able to carry out its function

13. Biogas is produced by
a) aeobic breakdown  of biomass
b) anaerobic break down of biomass
c) with the help of methanogenic bacteria
d) both b and c

14. Name the first organic acid produced by microbial fermentation
a) citric acid
b) lactic acid
c) acetic acid
d)  none of the above

15. Vinegar is obtained from molasses with the help of
a) Rhizopus
b) Acetobacter
c) Yeast
d) both b and c

1-c
2-d
3-d
4-b
5-c
6-a
7-c
8-b
9-d
10-b
11-d
12-b
13-d
14-b
15-d
Read More

MCQ on Genetics - Model Organisms

1.  Hammerling’s experimental material to prove nucleus as the physical basis of heredity was
a) Neurospora
b) Amoeba
c) Acetabularia
d) Drosophila

2. Mendel’s experimental material was
a) Pisum sativum
b) Oryza sativa
c) Vigna sinensis
d) Arabidopsis thaliana

3. Which of the following is called as “Drosophila of the plant kingdom”
a) Neurospora
b) E.coli
c) Pisum sativum
d) Arabidopsis thaliana

4. The organism used to study DNA replication
a) Neurospora crassa
b) Drosophila melanogaster
c) Escherichia coli
d) Bacillus sublitis

5. Griffith’s transformation experiment was carried out using
a) Escherichia coli
b) Bacillus sublitis
c) Diplococcus pneumoniae
d) Salmonella typhimurium

6. Incomplete dominance was first described in
a) Mirabilis jalapa
b) Arabidopsis thaliana
c) Pisum sativum
d) Triticum aestivum

7. Mutation was discovered by Hugo de vries in
a) Pisum sativum
b) Triticum secale
c) Oenothera lamarckiana
d) Mirabilis jalapa

8. The model organism widely used for developmental and toxicological studies
a) Neurospora crassa
b) Drosophila melanogaster
c) Danio rerio
d) Bacillus sublitis

9. Temin and Baltimore discovered reverse transcriptase in
a) retro virus
b) T2 phages
c) Roux’s sarcoma virus
d) herpes virus

10. The concept of pure line put forward by Johannsen was based on his experiments on
a) Pisum sativum
b) Phaseolus vulgaris
c) Vigna sinensis
d) Arabidopsis thaliana

11. The mitotic crossing over was reported in the fungus
a) Aspergillus niger
b) Penicillium notatum
c) Aspergillus nidulans
d) Sacharomyces cerviseae

12. Tetrad analysis confirmed the occurrence of crossing over during tetrad stage. This was first reported in
a) Neurospora
b) E.coli
c) Pisum sativum
d) Arabidopsis thaliana

13. Creighton and McClintock provided cytological evidence for crossing over based on experiments in
a) maize
b) rice
c) pea
d) Arabidopsis

14. Sex determination in plants was extensively investigated in
a) Pisum sativum
b) Phaseolus vulgaris
c) Melandrium
d) Arabidopsis thaliana

15. The most widely used model for studying developmental biology and neurology

Model Organism

a) Escherichia coli
b) Saccharomyces cervisae
c) Caenorhabditis elegans
d) Neurospora crassa

Answers:
1-c
2-a
3-d
4-c
5-c
6-a
7-c
8-c
9-c
10-b
11-c
12-a
13-a
14-c
15-c

Useful Posts:
Read More

Multiple Choice Questions on Zoology (Animal Science)

Read More

Botany Multiple Choice Questions (MCQ) and Practice Tests

Read More

Multiple Choice Questions on Evolution - Geological Time Scale

Geological Time Scale
1. During which geological period did the earth become oxygen rich?
a) Orosirian period
b) Ediacaran period
c)  Devonian period
d) Ordovician period
 
2. The first green plants and fungi appeared on land during which period? 
a) Ediacaran period
b) Devonian period  
c) Orosirian period
d) Ordovician period
 
3. Flowering plants first appeared during........... Period?
a) Jurassic period
b) Carboniferous period
c) Cretaceous period
d) Silurian
 
 4. The present epoch in the Earth’s age is known as
a) Holocene
b) Miocene
c)  Pleistocene
d)  Pliocene
 
5. The rise of human civilization is the main characteristics of.............
 a) Holocene
b) Pleistocene
c) Pliocene
d) miocene
 
6.  Which geological period in the age of earth is also known as the Age of Fish?
a) Orosirian period
b) Devonian period
c) Ediacaran period
d) Ordovician period
 
7. As per the latest radiometric dating, what is the age of the earth?
a)  4 billion years 
b) 4.54 billion years
c) 4.45 billion years
d) 4.64 billion years
 
8. During which period in the age of earth did terrestrial life was well established?
a) Pleistocene period
b) Jurassic period 
c) Carboniferous period 
d)  cretaceous
 
9. First birds and lizards appeared on Earth during ......... period? 
a) Jurassic period
b) Carboniferous period
c) Pleistocene period 
d) cretaceous
 
10. Angiosperm originated during
a) upper cretaceous
b) lower Jurassic
 c) mid cretaceous 
d) carboniferous
 
11. During evolution the first multicellular organism appeared during
a) 1 billion years ago
b) 2 billion
c) 600 million
d) 200 millions
 
12. Maximum diversity of reptiles was during
 a) Jurassic 
 b) Ordovician
c) Triassic
d) Cretaceous

Answers:

1-a
2-d
3-c
4-a
5-a
6-b
7-b
8-c
9-a
10-c
11-a
12-d



Read More

MCQ on Evolution

Evolution
1. A species inhabiting different geographical areas is known as
a) sympatric
b) allopatric
c) sibling
d) biospecies

2. According to De Vries theory, evolution is
a) jerky
b) discontinuous
c) continuous and smooth
d)  both a and b

3. Mutation may be described as
a) Continuous genetic variation
b) Phenotypic change
c)  Discontinuous genetic variation
d) change due to hybridisation

4. The theory of use and disuse was given by
a) Stebbins
b) Lamarck
c) Aristotle
d) Vavilox

5. The evolution of a species is based upon sum total of adaptive changes preserved by
a) natural selection
b) isolation
c) speciation
d) human conservation

6. Genetic drift is on account of
a) variations
b) mutation
c) increase in population
d) decrease in population

7. According to Neo- Darwinism, natural selection operates through
a) Fighting between organisms
b) Variations
c) Killing weaker organism
d) Differential reproduction

8. Sympatric speciation develops reproductive isolation without
a) Geographic barrier
b) barrier to mating
c) barrier to gene flow
d) genetic change

9. Quick change in phenotypes in a small band of colonisers is called
a) Founder effect
b) Genetic bottle neck
c) Genetic grift
d) Gene flow

10. Genetic drift is found in
a) Small population with or without mutated genes
b) large population with random mating
c) plant population
d) animal population

11.Which is related to reproduce isolation
a) genetic isolation
b)temporal isolation
c) behavioural isolation
d) all of these.

12. In which condition gene ratio remains constant in a species?
a)  gene flow
b) mutation
c) random mating
d) sexual selection

13. Lamarck theory of organic evolution is usually known as  
a)  Natural selection
b) Inheritance of acquired characters
c) Descent with change
d) continuity of fermplasm

14. Which one is used for knowing whether or not a population is evolving?
a) Degree of evolution
b) Genetic drift
c) Proportion between acquired variations
d) Hardy Weinberg equation

15. Balancing selection is concerned with successful reproduction of
a) Homozygous recessives
b) homozygous indivduals
c) heterozygous individuals
Answers:
1-b
2-d
3-c
4-b
5-b
6-d
7-d
8-a
9-a
10-a
11-d
12-c
13-b
14-d
15-c
Read More

MCQ on Ecology: Ecosystem


Ecosystem
1.  Ecology deals with the study of:
a)  Living beings
b)  Living and non living components
c) Reciprocal relationship between living and non living components
d) Environment

2. Autoecology deals with
a) Ecology of species
b) Ecology of many species
c) Ecology of community
d) All the above

3. Synecology deals with
a) Ecology of many species
b) Ecology of many populations
c) Ecology of community
d) None of the above

4. Ecotype is a type of species in which environmentally induced variations are
a) Temporary
b) Genetically fixed
c) Genetically not related
d) None of the above

5.  The term ‘Biocoenosis’ was proposed by
a) Transley
b) Carl Mobius
c) Warming
d) None of the above

6.  The pyramid of energy in any ecosystem is
a) Always upright
b) May be upright or invented
c) Always inverted
d) None of the above

7. Energy flow in ecosystem is
a) Unidirectional
b) Bidirectional
c) Multidirectional
d) None of the above

8. An ecosystem must have continuous external source of
a) minerals
b) energy
c) food
d) All of the above

9. The source of energy in an ecosystem is
a) ATP
b) Sunlight
c) D.N.A
d) R.N.A

10. Trophic levels are formed by
a) Only plants
b) only animals
c) Only carnivorous
d) Organisms linked in food chain

11. Biotic potential is counteracted by
a) Competition with other organisms
b) Producer is the largest
c) Limitation of food supply
d) None of the above

12. Definition of ecosystem is
a) The community of organisms together with the environment in which they live
b) The abiotic component of a habitat
c) The part of the earth and its atmosphere which inhibits living organisms
d) A community of organisms interacting with one another

13. In a food chain of grassland ecosystem the top consumers are
a) Herbivorous
b)Carnivorous
c) Bacteria
d) Either carnivorous or herbivorous

14. MAB stands for
a) Man and biosphere
b) Man, antibiotics and bacteria
c) Man and biotic community
d) Mayer, Anderson and Bisby

15. Species that occur in different geographical regions separated by special barrier are:
a) Allopatric
b)Sympatric
c) Sibling
d) None of the above

Answers:
1-c
2-a
3-c
4-b
5-b
6-a
7-a
8-b
9-b
10-d
11-d
12-a
13-b
14-a
15-a
Read More

© MCQ Biology - Learning Biology through MCQs, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BE4U